Res till Rio

Många svenskar har drömmar om att resa till platser långt bort, där man inte bara möts utav ett varmare klimat, utan även nya kulturer. En plats där man garanterat får en stor dos utav detta är den sydamerikanska världsdelen. Här finns det mängder utav kända och okända platser att utforska och en som många turister väljer är den brasilianska staden Rio de Janeiro. En del kan tro att staden är landets huvudstad, men så är inte fallet. Dock är den landets näst största.

Turisterna som reser hit har bland annat som mål att se den stora Kristus-statyn som är belägen på berget Corcovado. Statyn är 30 meter hög och blickar ut över staden. Förutom att vara en symbol för den stora världsreligionen, så byggdes statyn i samband med att Brasilien hade varit självständigt i 100 år. Ett annat känt landmärke är Sockertoppen, som även det är ett stort berg synligt från större delar utav staden. Berget har fått sitt namn efter dess form och du kan bland annat ta dig hela vägen till toppen via en linbana.
En period då många väljer att besöka staden är i februari-mars, då den årliga karnevalen hålls. Karnevalen är känd i hela världen och miljontals människor deltar i det stora firandet på stadens gator.

Under sommaren 2014 var det många som reste från alla världens hörn just till Rio. Anledningen till detta var att fotbolls-VM då hölls här och i ett flertal anslutande städer. Fotbollsfebern syntes var du än vände dig i staden och även för de som inte hade fått tag på biljetter till någon match så fanns det goda möjligheter att i en fantastisk miljö få se högklassig fotboll. Till exempel hade man mitt på stranden Copacabana satt upp en jättestor skärm där man direktsände alla matcher. Här samlades varje dag tusentals fans som tillsammans kunde titta på matchen och heja fram sina nationer. Vill du läsa mer om det stora mästerskapet så finns mängder utav information att hitta på vm-fotboll.se, där det även finns rapporter om kommande mästerskap. Lagom till sommaren 2016 kommer uppmärksamheten åter att riktas mot staden, då man står värd för de olympiska spelen.